Kestrel Design Group

SolderWorks Fuses Co-Working and Co-Making

While co-working spaces are abundant in the Denver metro area, SolderWorks saw a need to fill the co-making space void. SolderWorks provides not only workstations for individuals and offices for start-up companies, but rooms for printing, cutting and soldering. The client held a competition for the brand logo and the selected winner took their cue from the color of heated solder; fuchsia and purple. These colors spilled over to the public spaces along with an orange accent while the offices remained neutral for personal branding. In addition to branding with the logo colors, the space was designed with a heavy tech aesthetic to highlight the type of creative processes being done in the space. 

Solderworks20 SM.jpg
The reception area not only includes a welcoming, branded entrance but lounge space to take advantage to an existing fireplace insert and merchandise space for the members. The custom graphic on the front of and behind the reception desk were modified in house from stock vectors and printed on  MDC Wall Silver Foil  paper for a pop of silver throughout.

The reception area not only includes a welcoming, branded entrance but lounge space to take advantage to an existing fireplace insert and merchandise space for the members. The custom graphic on the front of and behind the reception desk were modified in house from stock vectors and printed on MDC Wall Silver Foil paper for a pop of silver throughout.

The lounge space is cozied up not only with the fireplace insert, but also with the carpet insert; Mohawk’s Hustle and Bustle carpet was the perfect choice to incorporate the brand colors. It is surrounded by  Mohawk Grown Up LVT  which allowed us to incorporate some warmth, adding a wood look, while complementing the overall color palette of the space.

The lounge space is cozied up not only with the fireplace insert, but also with the carpet insert; Mohawk’s Hustle and Bustle carpet was the perfect choice to incorporate the brand colors. It is surrounded by Mohawk Grown Up LVT which allowed us to incorporate some warmth, adding a wood look, while complementing the overall color palette of the space.

Being a co-working and co-making space, our client wanted to make sure that different levels of desking space were provided to members. Three desking types provided by  IE Connect  were included: open office tables, sit/stand workstations, and sit/stand desks in private offices.  Allsteel Aware ,  Further , and  Altitude  systems allowed for continuity between finishes while providing each option with the needed components. At the offices,  Allsteel Beyond  architectural wall fronts were incorporated to give an open, light feel to each. 

Being a co-working and co-making space, our client wanted to make sure that different levels of desking space were provided to members. Three desking types provided by IE Connect were included: open office tables, sit/stand workstations, and sit/stand desks in private offices. Allsteel Aware, Further, and Altitude systems allowed for continuity between finishes while providing each option with the needed components. At the offices, Allsteel Beyond architectural wall fronts were incorporated to give an open, light feel to each. 

An important part of the space was the break room. The bar top design was a feature incorporated from the very first space plan in a different location. The tile backsplash was created from  Crossville Glass Blox ; by angling the tile, a sense of the mountains to the west was incorporated into the space. To add a punch, the pendant lights provided by  Visual Interest  were selected because of the ability to inject the brand colors. 

An important part of the space was the break room. The bar top design was a feature incorporated from the very first space plan in a different location. The tile backsplash was created from Crossville Glass Blox; by angling the tile, a sense of the mountains to the west was incorporated into the space. To add a punch, the pendant lights provided by Visual Interest were selected because of the ability to inject the brand colors. 

At the break room, Solderworks wanted to not just provide an area for storing and heating up lunches and snacks but an area with a sense of place. Additional tables and chairs were placed adjacent to the area and private booths were added. The owner liked the idea of a restaurant feel and the booths allow for semi-private meetings. Power access was added above the tables and small televisions will be installed to allow for each booth to become a rentable meeting space.

At the break room, Solderworks wanted to not just provide an area for storing and heating up lunches and snacks but an area with a sense of place. Additional tables and chairs were placed adjacent to the area and private booths were added. The owner liked the idea of a restaurant feel and the booths allow for semi-private meetings. Power access was added above the tables and small televisions will be installed to allow for each booth to become a rentable meeting space.

Derive Chases New Adventures

Derive Systems was seeking to create a dynamic, eclectic and creatively rebranded office for their Denver location. They wanted to depart from their corporate standards in order to achieve an environment that was more along the lines of a startup feel that would make visitors and employees alike feel that they were headed in a big and bold direction as a company. Collaboration spaces meant for different tasks are central to the design, leaving plenty of room for rotating employees coming from other states to visit or work. Kestrel implemented the flowing and organic curves that are often thought of for the bodies of sports cars, and used primary colors of red, blue and yellow to further solidify the concept. Derive’s organic body concept is carried through the flooring transitions, open ceiling drops, large scale graphics and materials.

Derive 05 SM Cover.jpg
The boardroom, located just off the entry, is afforded a prime location on the glass while still maintaining privacy from the rest of the open office. The room repeats the curving  Zintra  blades that are found in the entry and  Interface Net Effect  carpet leads visitors through the space.

The boardroom, located just off the entry, is afforded a prime location on the glass while still maintaining privacy from the rest of the open office. The room repeats the curving Zintra blades that are found in the entry and Interface Net Effect carpet leads visitors through the space.

Instead of labelling rooms in the traditional fashion with standoffs, Kestrel created custom printed glazing film graphics with the help of  MDC , showing the elevations of Colorado mountains. Each meeting room and the one single office features a mountain, such as Snowmass Mountain, shown here.

Instead of labelling rooms in the traditional fashion with standoffs, Kestrel created custom printed glazing film graphics with the help of MDC, showing the elevations of Colorado mountains. Each meeting room and the one single office features a mountain, such as Snowmass Mountain, shown here.

The leaders of Derive wanted a design that appealed to the most creative engineers in the Colorado area, as recruiting and retention are very important to company growth. Different styles of lounge seating, meeting rooms and small conversation pieces were provided by  Officescapes , while three red gondolas were brought in from Austria to act as small, movable huddle rooms.

The leaders of Derive wanted a design that appealed to the most creative engineers in the Colorado area, as recruiting and retention are very important to company growth. Different styles of lounge seating, meeting rooms and small conversation pieces were provided by Officescapes, while three red gondolas were brought in from Austria to act as small, movable huddle rooms.

It was important for the design of the office that no space felt separated from the rest. The solution was to use  Armstrong  open colored grid to bring the ceiling level down in certain meeting areas, as well as use exposed metal stud walls that created a space barrier, but allowed for visual presence and connection.

It was important for the design of the office that no space felt separated from the rest. The solution was to use Armstrong open colored grid to bring the ceiling level down in certain meeting areas, as well as use exposed metal stud walls that created a space barrier, but allowed for visual presence and connection.

The large breakroom features  Silestone  quartz countertops for durability and high gloss cabinetry to help reflect the natural light from the skylight and the accent lighting provided by  Visual Interest . As a hub for the office, once again there are different styles of seating and enough storage for everyone's needs.

The large breakroom features Silestone quartz countertops for durability and high gloss cabinetry to help reflect the natural light from the skylight and the accent lighting provided by Visual Interest. As a hub for the office, once again there are different styles of seating and enough storage for everyone's needs.

Alpha Recovery Calls Attention to Structure Through Design

Alpha Recovery needed a new office space that would allow their company to grow creatively as well as grow in numbers. Kestrel was tasked with finding a way to create separate zones for executive employees, call center employees, as well as shared spaces between them within a limited budget. The end result is a vibrant office that uses flooring as a means of wayfinding and colorful exposed cross structure to signify important areas. The use of natural light was incredibly important in the design, so glass is used on all of the office fronts, conference room, training room and breakroom in order to let natural light flow into the interior open workspace.

With Alpha Recovery cobalt blue being the primary accent color throughout the space, Kestrel found ways to add raspberry colored secondary accents on walls and floors in critical areas. Mohawk's Hyper Earth collection was used to create interest in critical areas and along circulation pathways. The carpet pattern shown above surrounds the table, creating a blue frame with raspberry colored insets for added interesting and branding.

With Alpha Recovery cobalt blue being the primary accent color throughout the space, Kestrel found ways to add raspberry colored secondary accents on walls and floors in critical areas. Mohawk's Hyper Earth collection was used to create interest in critical areas and along circulation pathways. The carpet pattern shown above surrounds the table, creating a blue frame with raspberry colored insets for added interesting and branding.

Throughout the office space structural columns and bracing were left exposed and branded with Alpha's colors. The diagonal lines of the bracing and high chroma colors created a more engaging and dynamic space.

Throughout the office space structural columns and bracing were left exposed and branded with Alpha's colors. The diagonal lines of the bracing and high chroma colors created a more engaging and dynamic space.

Mohawk's Hyper Earth collection provided the perfect opportunity for Kestrel to create interest by adding color to walkways, paths between desks and within meeting rooms. The additional raspberry cut insets are Mohawk New Vintage, a colorful line that injected lift into the patterns.

Mohawk's Hyper Earth collection provided the perfect opportunity for Kestrel to create interest by adding color to walkways, paths between desks and within meeting rooms. The additional raspberry cut insets are Mohawk New Vintage, a colorful line that injected lift into the patterns.

We used high chroma Formica gloss laminate on the millwork in the breakroom, copy area and executive coffee bar. Vertical and horizontal surfaces mimic the VCT patterned flooring, which features 5 different colors in blue and grey tones.

We used high chroma Formica gloss laminate on the millwork in the breakroom, copy area and executive coffee bar. Vertical and horizontal surfaces mimic the VCT patterned flooring, which features 5 different colors in blue and grey tones.

The executive hallway and private office corridor features a coffee bar, printing station and access to the board room with the painted cobalt metal bracing visible through glass sidelights.

The executive hallway and private office corridor features a coffee bar, printing station and access to the board room with the painted cobalt metal bracing visible through glass sidelights.

Color and Light: Teach for America Refreshes Their Space

Teach for America is a non-profit entity that facilitates the placement and training of teachers for low-income schools. Kestrel was enlisted to redesign their current space to better utilize the footprint and freshen up the aesthetic. By rearranging their space to locate the open office spaces together, we created a better sense of community and gave the staff great Western views. Along with 11 private meeting spaces ranging from a 40-person training room to several three-person phone rooms, we integrated the public meeting space with the break room to be an efficient use of the footprint.

Teach for America wanted to have a casual and welcoming entry area that not only greeted guests with a cozy ‘living room’ feel, but could serve multiple purposes such as impromptu meetings and lounging. The diagonal placement of the desk allows for visitors to feel immediately welcomed even when a receptionist is not in sight.

Teach for America wanted to have a casual and welcoming entry area that not only greeted guests with a cozy ‘living room’ feel, but could serve multiple purposes such as impromptu meetings and lounging. The diagonal placement of the desk allows for visitors to feel immediately welcomed even when a receptionist is not in sight.

The break room at Teach for America’s former space was small, lacked counter space and was located on the interior, away from all natural light. It was clear from the beginning that one of the staff’s main desires was to have a more open, bright and functional break room. Kestrel designed the break room to have a sort of ‘industrial’ feel to reflect the office's downtown location. Banquettes were added as a place to eat as well as have an informal meeting.

The break room at Teach for America’s former space was small, lacked counter space and was located on the interior, away from all natural light. It was clear from the beginning that one of the staff’s main desires was to have a more open, bright and functional break room. Kestrel designed the break room to have a sort of ‘industrial’ feel to reflect the office's downtown location. Banquettes were added as a place to eat as well as have an informal meeting.

In response to Teach for America’s lack of eating area and counter space, Kestrel designed a large L-shaped counter and added a bar height seating area. Colorful stripes of Shaw Pigment LVT were used to add interest to the floor and tie in the colors of the counter and accent paint. The seating area features telescoping doors that are painted with white board paint. These can be closed when a more private meeting is necessary or opened for a more casual feel.

In response to Teach for America’s lack of eating area and counter space, Kestrel designed a large L-shaped counter and added a bar height seating area. Colorful stripes of Shaw Pigment LVT were used to add interest to the floor and tie in the colors of the counter and accent paint. The seating area features telescoping doors that are painted with white board paint. These can be closed when a more private meeting is necessary or opened for a more casual feel.

The large conference room, located along the south glass perimeter, utilizes salvaged glazing from the previous build-out to allow natural light into the space. Kestrel used two coordinating Patcraft carpet tiles to distinguish meeting space from open office.

The large conference room, located along the south glass perimeter, utilizes salvaged glazing from the previous build-out to allow natural light into the space. Kestrel used two coordinating Patcraft carpet tiles to distinguish meeting space from open office.

A colorful reception desk with overhead industrial pendant lights in the entry was designed to accommodate a receptionist as well as function as a drop off location for packages or a meeting area for guests and staff alike.

A colorful reception desk with overhead industrial pendant lights in the entry was designed to accommodate a receptionist as well as function as a drop off location for packages or a meeting area for guests and staff alike.

Kestrel Design Group Goes Live!

Thank you to those of you who helped to make our five year bash last week a success. We could not have done it without you and your consistent support of our architects, designers and company. We hope you had a great time at Denver Beer Company and enjoyed all of the beer, food and schwag that we had to offer. As part of our five years, we have changed our name from Kestrel Architecture to Kestrel Design Group to better reflect our company personality and the services that we offer. Hopefully you'll be seeing the Kestrel falcon around town from now on!

We have moved! Don't worry if you don't have our new address just yet. Our office is still located in University Building on the 16th street walking mall, but we moved one floor up to a much larger suite that can accommodate all of us and our space needs. Our address is now 910 16th St, Suite 610. Email Lauren to set up an appointment or just drop by to say "hi" and check out the new digs. See you soon.

Employee Featured by Western Michigan University

One of our employees, Angela Harness, has been featured in an article written by her alma mater, Western Michigan University's College of Education concerning the design of Integrity First Financial, a client located in Colorado Springs.

Read more here.